Efter nio år lämnar biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar Kungliga biblioteket. Biblioteksbladet publicerar talet han höll vid sin avtackning häromdagen.
Samma SD-ledamot som ville stoppa sagostunder föreslår nu att bibliotekets bestånd ska granskas. Är Kalmarpolitikerns åsikter välkomna i debatten eller går han över gränsen för armlängds avstånd?
Vad händer med bibliotekens uppdrag när samhället står inför kriser? Emma Karlsson granskar argumenten om biblioteken i totalförsvaret men hamnar i större frågor om vilket typ av samhälle vi vill bygga.
Den av många efterlängtade nationella biblioteksstrategin har till slut kommit. I slutet av april presenterade regeringen Strategi för ett starkt biblioteksväsende 2022–2025. Annelien van der Tang reflekterar över strategin och hade förväntat sig mer av det färdiga resultatet.
Genom att luta sig mot kravet på saklighet och opartiskhet kan biblioteken vara en del av totalförsvaret utan att det krockar med demokratiuppdraget. Det säger Erik Fichtelius som står bakom förslaget till nationell biblioteksstrategi.
EVIN BADRNIYA ledare i Småandsposten 22 augusti 2021. "Över tjugo procent av alla i Sverige födda utanför Europa bor trångt. Biblioteket är därför en även viktig resurs för att få en studiero. Jag hade syskon som var en bit yngre och låter så som barn gör. Vi bodde i hyresrätt och väggarna var tunna. Även om jag som äldsta barn hade ett eget rum så var biblioteket en viktig bit i att låta mig få ha en maximalt god studiero. Just därför är det så viktigt att bibliotek är lugna, trygga och fridfulla. Därför blev jag väldigt irriterad när det före detta socialdemokratiska kulturborgarrådet i Stockholm Roger Mogert för några år sedan försökte antyda att krav på tystnadsnorm på bibliotek kunde innehålla främlingsfientlighet (SvD 2017). Han kunde inte ha mer fel."
På metadataområdet sker en kraftig utveckling som en naturlig följd av samhällets och mediernas digitalisering. Med äldre beskrivningsmetoder förmår vi inte hantera det ökade medieinflödet, och inte heller möta dagens mer komplexa användarbehov. Man kan beskriva det som ett paradigmskifte, ett "metadataskifte", en förflyttning där vi i allt högre grad återanvänder metadata från producenter av insamlat material, samt utvecklar nya automatiserade metadataflöden med hjälp av till exempel artificiell intelligens (AI). Skiftet handlar också om att öppna upp bibliotekskatalogen, att göra bibliotekens data mer tillgängliga för omvärlden och därmed öka möjligheterna till samarbete mellan kunskaps- och kulturinstitutioner, med förlag och andra aktörer som t.ex. Wikimedia.
BiS styrelse svarar forskarna Johan Sundeen och Roger Blomgren angående artikeln ”Offentliga bibliotek som arena för aktivism” där BiS utgör studieobjekt.
Varje år sammanställer KB lärosätenas utgifter för vetenskaplig litteratur och publicering av öppet tillgängliga forskningsartiklar i Sverige. Enligt den senaste sammanställningen, som gäller år 2019, uppgick den totala kostnaden till 504 miljoner kronor.
Lisa Gemmel, utredare: "Gör folkbiblioteken till samhällsviktig verksamhet. Skapa nationell samsyn kring när biblioteken kan behöva stänga. Ta vara på deras självklara plats i samhället. Det är några av våra rekommendationer i den rapport vi idag publicerar om biblioteken och pandemin.
"Svensk biblioteksförening vill att folkbiblioteken blir samhällsviktig verksamhet i samtliga kommuner och inlemmas i kommunernas krisorganisation, inte i rollen som värmestugor utan som informationsförmedlare och uppbärare av demokratiska principer. Föreningen ser också att det behövs en nationell samsyn kring under vilka omständigheter folkbiblioteken ska stänga sina lokaler och eventuell verksamhet. Den ojämlika tillgången till folkbiblioteken i Sverige under pandemin är oacceptabel."
Eva K Halleröd, huvudskyddsombud och ordförande för Vision i Göteborgs kulturförvaltning, vill också se fler åtgärder, som att det ska finnas fler larm – både bärbara och vid diskarna – på alla bibliotek i staden och att det ska göras riskbedömningar innan förändringar införs.
– De som jobbar ute i biblioteksrummet är otroligt utsatta och har dessutom långa pass. Säkerheten måste bli ett naturligt inslag i vardagen, säger hon och påpekar att besökarna ställer allt högre krav på vad folkbiblioteken ska erbjuda i dag. En bibliotekarie är inte bara en bibliotekarie utan även bankman, socialsekreterare, fritidsledare och datorlärare.
"Arbetsmiljöproblemen på landets bibliotek har varit så pass stora att var femte funderat på att byta jobb de senaste två åren på grund av ordningsproblem, visar Tidningen Visions enkät. En majoritet, 63 procent, skulle också vilja porta vissa besökare
Biblioteksbladet 12.11.2018: Med ett dramatiskt språk och Bill Gates pengar ska världens bibliotek förmås gå i takt med tiden. IFLA:s generalsekreterare Gerald Leitner kämpar med en biblioteksvärld där det finns ”hundratusentals” som är obenägna att förändras.
" ”Rörelsen” är framför allt arbetet med en gemensam strategi för världens bibliotek som påbörjades häromåret med hjälp av ett tioårigt finansiellt stöd från Bill och Melinda Gates stiftelse, som Gerald Leitner beskriver som en ”game changer”. "
Inom IFLA finns det sedan några få år tillbaka en SIG, special interest group, för Digital Humanities/Digital Scholarship (DH/DS). Det dubbla namnet indikerar att begreppen är om inte förvirrande så i alla fall omstridda. Jag själv är t.ex. anställd som bibliotekarie med inriktning mot digitala metoder, något jag översätter till digital scholarship librarian som är en titel som förekommer på en del amerikanska universitetsbibliotek. Arbetsgruppen på mitt bibliotek fokuserar på digitala metoder och verktyg och samtidigt har Uppsala universitet satsat på Digital humaniora Uppsala. Den europeiska forskningsbibliotekorganisationen LIBER kallar sin arbetsgrupp för Digital humanities and digital cultural heritage. Digital humaniora är det begrepp jag kom i kontakt med först. Kanske för att jag själv är humanist, kanske för att digitala metoder varit särskilt omdanande för humanistisk forskning. Oavsett anledning och utan att göra en djupare utläggning om begreppen (jag skulle verkligen, verkligen kunna) kommer jag helt enkelt använda digital humaniora i den här texten.
På internet är böckerna nära. Hos Litteraturbanken finns gratisböcker i vitt skilda ämnen: från dagböcker från 1700-talet till ungdomsböcker från 2011.
Den aktuella diskussionen om tjänstepersonsaktivism är en följd bland annat av de omfattande förändringar i styrningen av offentlig sektor som införandet av New Public Management (NPM) har medfört. Nick Johnson Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge kommun, förklarar här bakgrunden till NPM, vad NPM innebär och konsekvenser av NPM.